Užgavėnių šventė

Atgal

Užgavėnių šventė

Lukštų kaimo biblioteka


Visus savo gniaužtuose tebelaiko karantinas, laikas eina ir su juo kartu ateina ir šventės. Žmonės, vieniši būdami savo namuose, pasiilgsta bendravimo, dėmesio. Mes nutarėm praskaidrinti lukštiečiams nuotaiką, surengti, Užgavėnių šventę. Dar prieš savaitę pastatėme Gavėno šeimyną Lukštų kultūros namų erdvėje atsisveikinti su gyventojais. Gavėnas buvo mandras sėdėjo koją ant kojos užsimetęs, armoniką grajindamas savo čigonaitei. O ir čigonaitė atsisveikinimui atėjo su kūdikėliu ir ožiu vedina.
Planavome su persirengėliais vaikščioti po kaimą su muzika ir daina. Buvo pasiruošta groti armonika, leisti muziką, žvanginti žvanguliais, šokt, dainuot, Kanapinio ir Lašininio kovos ir kt. Deja karas kaimyninėje Ukrainoje pakoregavo mūsų planus. Nutarėme pademonstruoti solidarumą Ukrainai. Pasigaminome Ukrainą palaikančių plakatų, Ukrainietiškų vėliavų, vėliavėlių. Bendruomenės pirmininkas Jonas Smalskys parengė prakalbą. Renginys vyko bendruomenės kieme. Žmonės prakalbos klausėsi rimti, susikaupę (net ir vaikai).
Diena buvo nuostabi, kaip užsakyta švietė saulutė. Čia aikštėje jau laukė sukrautas laužas. Gavėną įstatėme į vidurį ir sudeginom. Sudegė laužas, priėmęs auką. Laukiam pavasario, vaišinomies blynais kepėme jau tradicinę lukštietišką kiaušinienę. Džiaugėmės, kad mes vieningi, kad niekas nepamirštas, kad gyvenimas toliau tęsiasi ir reikia semtis stiprybės, išminties, kantrybės dabartinėje susiklosčiusioje situacijoje.
Labai džiaugiuosi kad mano pakalbinti žmonėmis padėjo surengti šventę. Dirbome visi kaip komanda, pasitardami nes sergant kultūros namų administratorei mes švenčių atsisakyti neketinome.  Aš suruošiau kaukių gaminimo edukaciją. Su Alvyra Smalskienė ir Sigita Lapkauskaite ruošėme kaukes, apdarus. Pagaminome 5 kaukes. Gavėną namuose siuvo Marina Petrulienė. Jonas Čelkis su Vaidu Legecku padėjo gaminant ir statant personažus, pasirūpino laužu. Man vėliavas padėjo gaminti Jonas Smalskys, Simas Baltrukėnas. Medžiagų vėliavoms aukojo Jonas Smalskys ir Antanina Butėnaitė.
Užgavėnes šventėme vasario 26 dieną. Šventėje dalyvavo 24 žmonės.
Lukštų vyr. bibliotekininkė Sigutė Šimanauskienė