Popietė „Balta žiemos pasaka“

Atgal

Popietė „Balta žiemos pasaka“

Laibgalių kaimo biblioteka


Laibgalių bibliotekoje vasario 23 d. vyko popietė „Balta žiemos pasaka“. Vis labiau šylant orams ir artėjant kalendoriniam pavasariui bibliotekoje vyko viktorina apie žiemą. Juk žiema tai ne tik šaltis ir sniegas,  žiema — tai visų mūsų gyvenimas ir tikrai verta apie žiemą žinoti daugiau. Žiema yra neįprastai gražus metų laikas. Viskas aplinkui: medžiai, namai, žemė – padengta puriu baltu sniegu, dieną kibirkščiuojančiu saulėje, naktį kibirkščiuojančiu nuo mėnulio ir žvaigždžių šviesos. Nuo neatmenamų laikų žmonės žiemą vadino burtininke, kerėtoja, gražuole. Šią meilę galima atsekti lietuvių rašytojų kūryboje, poezijoje ir mįslėse. Smagu pasidžiaugti, kad popietės dalyviai įveikė visas užduotis ir atsakė į daugelį klausimų apie žiemą, orų reiškinius, švenčių tradicijas bei pagrindinius žiemos švenčių personažus.  Viktorinos  metu buvo aptartos visos žiemos šventės, kurių yra nemažai: Kūčios, Kalėdos, Nauji metai, Trys karaliai, Laisvės gynėjų diena, Grabnyčios, Šv. Valentino diena, Lietuvos valstybės atkūrimo diena, Vieversio diena, Užgavėnės. Paminėti žiemą gimę žymūs Lietuvos žmonės: gamtininkas Tadas Ivanauskas, rašytoja Ieva Simonaitytė, rašytojas Algimantas Zurba. Įvardyti ir žiemos mėnesių pavardes turintys asmenys: kompozitorius Juozas Gruodis, pagrindinis filmo „Nova Lituania“ veikėjas geografijos profesorius Feliksas Gruodis, Vinco Mykolaičio Putino knygos „Altorių šešėly“ pagrindinis veikėjas Liudas Vasaris. Daugiausia žodžių susijusių su žiema sugalvojo viktorinos dalyvė Zita, kuriai į pagalbą atskubėjo mažoji bibliotekos skaitytoja Domantė. tačiau daugiausia išminties ir žinių atskleidė Laibgalių ambulatorijos slaugytoja Aldona Pajedienė. Visi dalyviai džiaugėsi saldžiais prizais ir prasmingai praleistu laisvalaikiu. Smagu sužinoti daugybę negirdėtų ir labai įdomių dalykų apie lietuvišką žiemą, nes visi viktorinos klausimai buvo susieti ne tik su žiema, bet ir su Lietuva.
Popietės metu paminėta saugaus interneto savaitė. Dar kartą priminti patarimai, kaip išvengti sukčių atsiskaitant internetinėje erdvėje, neapsigauti romantiškame nuotoliniame bendravime,  išvengti duomenų vagišių ar telefoninių sukčių. Nenuostabu, kad popietės dalyviai yra susidūrę su įvairiomis situacijomis, kada tik apdairumas ir artimų žmonių patarimai, paaiškinimai padėjo išvengti finansinių nuostolių. Džiugu, kad vis daugiau žmonių susidūrę su internetiniais sukčiais nepasimeta, nepasiduoda šantažui, nepatiki neįtikėtinais pažadais.
Popietės metu buvo pristatyti nauji  bibliotekos leidiniai, pasiūlytos knygos apie žiemą, bei knygos pasiskolintos iš Rokiškio viešosios bibliotekos saugyklos.