Signataro Vlado Mirono atminimo ekspozicijos atidarymas Panemunio kaimo bibliotekoje

Atgal

Signataro Vlado Mirono atminimo ekspozicijos atidarymas Panemunio kaimo bibliotekoje

Panemunio kaimo biblioteka


Vasario 16-oji, Lietuvos valstybės atkūrimo diena. Tai mums visiems reikšmingiausia data, verta didžiausios šventės ir pagarbos tiems, kurie su didele meile ir pasiaukojimu kūrė ir kuria mūsų valstybę. Kiekvienais metais ši diena iškilmingai minima ir Panemunyje, nedideliame Lietuvos kampelyje, nes kadaise iš mūsų krašto kilo iškili asmenybė, palikusi žymų pėdsaką Lietuvos istorijoje. Turbūt nerasime žmonių, kurie daugiau ar mažiau negirdėjo apie dvidešimt garbių Lietuvos vyrų, pasirašiusių po Lietuvos nepriklausomybės aktu, tarp jų mūsų kraštietis Vladas Mironas. Šiais metais šventės kelionę pradėjome kiek netradiciškai, pirma stotelė buvo biblioteka, kurioje paruošta ir pristatyta nuolatinė ekspozicija skirta Vladui Mironui atminti. Panemunis istorine verte gausus įvairių įvykių, atminimo ir lankytinų vietų. Sutiksime ir nemažai keliautojų, kurie domisi mūsų kraštu. Deja ne visi pasiryžta išsukti iš kelio ir aplankyti Kuodiškiuose esantį paminklinį akmenį, skirtą Vladui Mironui, pasiklausyti pasakojimo apie šią asmenybę. Todėl norėjosi sukurti vietą, kurioje šiltai ir patogiai galima butų stabtelti ir sužinoti apie iškiliausią Panemunio krašto žmogų Vladą Mironą. O svarbiausia buvo siekiama įprasminti jo atminimą Panemunyje. Siekiant estetiško pateikimo, buvo rašomas projektas gauti finansavimą stendų gamybai, tačiau savivaldybė pritrūko lėšų. Tuomet buvo kreiptasi į kraštietę istorikę Vilmą Bukaitę, su ja bendromis pastangomis bendravome su Vlado Mirono  giminaičiais, nors jau jie tolimi, bet artimesnių jau nebėra. Tai jie parėmė ir finansavo stendų gamybą, o turinį paruošė minėta istorikė Vilma Bukaitė su kolegomis, taip pat išleidusi knygas apie Vladą Mironą. Taip pat ekspozicijoje matysime ilgametės bibliotekininkės Pranutės Petrylienės sukauptą medžiagą.
Ekspozicijos pristatymo metu dalyvavo Rokiškio rajono vicemeras Tadas Barauskas, Pandėlio seniūnas Algirdas Kulys ir kiti svečiai. Smuiko skambesį dovanojo atlikėjas Robertas Ruželė.
Yra dalykų, kurių žmogus negali arba tiesiog neturėtų pamiršti. Vienas jų – tai savo tautos istorijos. Istorija yra tol gyva, kol ją atsimename, kol ji kažkur yra užrašyta ir saugoma. Ši kraštiečio kunigo, Lietuvos nepriklausomybės akto signataro, Ministro pirmininko Vlado Mirono paroda – tai jo atminimo išlaikymas ir palikimas.
Po renginio bibliotekoje buvo vykstama į Vl. Mirono gimtinę, prie paminklinio akmens, padėti atminimo gėles ir uždegti žvakutes.
 
Panemunio fil. vyresn. bibliotekininkė Elena Baronienė