Prieš parskrendant į žemę

Atgal

Prieš parskrendant į žemę

Gediškių kaimo biblioteka


Popietė skirta vasario 4-ajai – Pasaulinei kovos su vėžiu dienai.
Tarptautinės vėžio kontrolės organizacijos ir Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) iniciatyva, vasario 4-oji paskelbta Pasauline kovos su vėžiu diena. Ši diena skirta atkreipti dėmesį į vėžio profilaktikos ir ankstyvosios diagnostikos svarbą, į neužkrečiamųjų ligų prevenciją, fizinio aktyvumo ir sveiko gyvenimo būdo įtaką, užkertant kelią pavojų žmogaus gyvybei keliantiems onkologiniams susirgimams.
Lietuvoje kasdien vėžio diagnozę išgirsta beveik 50 žmonių, apie 80 tūkst. žmonių šiuo metu serga onkologinėmis ligomis. Vilniaus universiteto Onkologijos instituto duomenimis, mūsų šalyje kasmet nustatoma apie 18 tūkst. naujų susirgimų onkologinėmis ligomis. Beveik 20 proc. Lietuvos gyventojų mirčių sudaro mirtys nuo vėžio.
Pasaulio sveikatos organizacijos prognozės artimiausiems dešimtmečiams nėra optimistinės. PSO praneša, kad apie 20 mln. žmonių Žemės rutulyje šiandien serga onkologinėmis ligomis, o kiekvienais metais pasaulyje vidutiniškai apie 8 mln. žmonių miršta nuo šių susirgimų. Vėžys jau šiandien yra dažniausia mirties priežastis pasaulyje.
Norėdama atkreipti skaitytojų dėmesį nutariau vasario 4 dieną parodyti per projektorių parodyti režisieriaus Arūno Matelio dokumentinį filmą „Prieš parskrendant į žemę“. Filmas sukurtas, Lietuvoje, 2005 m. Jį galima žiūrėti lietuvių ir anglų kalbomis, su lietuviškais subtitrais. Filmo trukmė 52 min. Filme rodoma kelionė į leukemija sergančių vaikų gyvenimus Vilniaus pediatrinėje ligoninėje. Šie vaikai gyvena ateivių pasaulyje, kuriame nėra spalvų ir šilumos, bet yra daugybė malonių nepažįstamųjų. Jų nauji žaislai sukonstruojami iš šalto metalo, o draugystės užsimezga negailestingos ligos akistatoje. Kartais lyginamas su haiku, filmas apibūdinamas kaip „poetinis, nesentimentalus lietuviškas dokumentinis filmas apie žmogaus sielos atsparumą“. „Prieš parskrendant į žemę“ yra vienas iš labiausiai įvertintų lietuviškų dokumentinių filmų ir yra laikomas vienu iš geriausių 2005 metų dokumentinių filmų visame pasaulyje.
Filmą rodžiau Gediškių bibliotekoje, per projektorių. Dėl ribojimų, negali rinktis daugiau žmonių. Atėjo trys žiūrovai. Visiems susirinkusiems daviau respiratorius. Paminėjau kad žiūrėsim šį filmą, ir kad šiandien Pasaulinės kovos su vėžiu diena.
Filmas parodė stiprius, kovojančius vaikus. Iš jų mes daug ko pasimokėme. Privertė susimąstyti apie gyvenimo trapumą, lyg skatindamas vertinti tai ką turim, gyventi ir tuo džiaugtis.