Popietė „Duona už auksą brangesnė“

Atgal

Popietė „Duona už auksą brangesnė“

Suvainiškio kaimo biblioteka


Vasario 5 dieną, po Šv. Mišių, Suvainiškio bibliotekoje vyko popietė „Duona už auksą brangesnė“, skirta Šv. Agotos, Duonos dienai paminėti. Viduryje stalo buvo padėtas pašventintas duonos kepalas. Susirinkusieji klausėsi pasakojimų apie duonos puoselėjimo tradicijas. Buvo kalbama apie duoną, jos kelią iki stalo, pagarbą jai.
Duona yra vienas iš seniausių valgių. Lietuviai, kaip ir kitos žemdirbių tautos, duoną pelnė sunkiai ir vargingai, todėl ją labai brangino, gerbė. Bibliotekininkė papasakojo, kaip senovėje žmonės augino, gamino duoną. Dalyviams priminė Šv. Agotos duonos dienos reikšmę ir pakvietė visus prisiminti patarles, priežodžius, minti mįsles apie duoną. Skaitė eilėraščius buvo atliktos praktinės užduotis. Taip pat visi aptarė, kaip anksčiau atrodė naminės duonos kepimo procesas. Popietės dalyviai vaišinosi Vitos Jasiūnienės namuose kepta šviesia ir tamsia duona. Kąsniai, išties, tirpo burnoje ir buvo labai skanūs. Tiko su pagardintu sviestu, gira. Visus suvienijo bendras bruožas – didžiulė pagarba ir meilė duonai. Anot Roberto Browningo: „Jei paragavai duonos plutos, vadinasi, paragavai žvaigždžių ir dangaus“.
Antroje popietės dalyje aiškinomės, kodėl knyga prilyginama duonai? Susipažinome su naujai išleista pandėliečio Herdriko Permono eilėraščių rinkiniu „Grok armonika“ skaitėme kelėtą eilėraščių.
Kodėl verta skaityti knygas? Atsakę į daug klausimų, apžiūrėję biblioteką, padarėm išvadą: duona – maistas kūnui, o knyga – protui.
Suvainiškio filialo vyresn. bibliotekininkė Regina Šimėnienė