Ponios Smetonienės virtuvė

Ponios Smetonienės virtuvė

Jolita Bernotienė, Ingrida Jakubavičienė

Leidykla: Aukso žuvys, 2020 m.



Ši knyga – tai pažintis su pirmąja Nepriklausomos Lietuvos valstybės ponia – Sofija Smetoniene. Moterimi, kuriai gyvenime buvo skirti dideli ir nevienareikšmiški vaidmenys: dvarininkaitė ir ūkvedė, žmona ir mama, Prezidento partnerė ir patarėja, diplomatė ir visuomenės veikėja, šeimininkė ir aistringa kortuotoja, bėglė ir emigrantė. Istorikų teigimu, Sofija Smetonienė kūrė Prezidento rūmų etiketą, puoselėjo diplomatinius ryšius su Kaune rezidavusiais užsienio šalių atstovais, turėjo įtakos priimant tam tikrus valstybei reikšmingus sprendimus, aktyviai veikė socialinės rūpybos ir moterų švietimo srityje. Amžininkai savo prisiminimuose pabrėžia Sofijos charizmą, prigimtinę lyderystę, guvų protą, interesų platumą. Neabejingus Lietuvos istorijai ir gastronomijai skaitytojus kviečiame į prezidentienės virtuvę, kurioje virs intrigos ir barščiai, liesis politinės aistros ir krupnikas, kvepės kava, prancūziškais parfumais ir tabaku. Patirsite tarpukario inteligentijos gyvenimą su visomis jo spalvomis.
Knygoje:
  • išsamus Sofijos Smetonienės portretas
  • įdomybės apie senąjį Vilnių ir laikinąją sostinę Kauną
  • laiškai, citatos, prisiminimai apie tarpukario realijas ir asmenybes
  • per 50 smetoniškų receptų, pritaikytų prie šių laikų produktų ir skonių
  • per 60 spalvotų tarpukario fotografijų, per 40 stilizuotų maisto piešinių

Daug legendų sklando apie Prezidento Antano Smetonos valgymo įpročius, bet turbūt labai smalsu sužinoti, kaip buvo iš tikrųjų? Skaitydami apie tarpukario gastronomijos kultūrą, daug sužinosite ir apie to laikmečio kasdienybės istoriją. Koks buvo prezidentinis valgiaraštis, pagal buvo atsirenkami patiekalai, koks stalas buvo ruošiamas oficialiems pietums ar vakarienėms? Kas pirmajai šeimai ruošdavo pusryčius? Ar prezidentienė laikėsi dietų? Viskas pakankamai plačiai atskleidžiama knygoje, kviečiančioje pasinerti į to laikotarpio gastronomines įdomybes ir madas bei patiems pasigaminti vieną ar kitą tarpukario laikų patiekalą. Teigiama, kad Sofija Smetonienė tarpukariu išpopuliarino popiečio arbatėlių (angl. „five o'clock“) tradiciją, kai namuose ar arbatinėse buvo geriama arbata ir vaišinamasi sumuštiniais bei saldumynais. Su arbata ypač rekomenduojame paragauti ištaigingo torto „Napoleono" (receptą rasite knygoje), kurį dažnai kepdavo ir pati Sofija Smetonienė.